TiTÁNIUM

V. TITÁNium Színházi Projekt - Színpadtechnika

2018. május 10. - TiTÁNIUM

img_20180508_093751.jpg

A titánok május 8-án vehettek részt a mentorprogram utolsó előtti modulján, a Technika című kurzuson, amit Vida Zoltán tartott a Jurányi Ház Színháztermében. Zoli fénytervezőként rengeteg tapasztalatot szerzett mind kőszínházakban, mind függetleneknél, legyen szó akár tánc-, cirkusz-, zenés- vagy prózai előadásokról.

Az óráján többek között 3D-s tervező programokat ajánlott a titánoknak, úgy, mint a SketchUp vagy az LXFree, melyek segítségével világítási előterveket készíthetnek a projektjükhöz, hogy az eddig még csak vízióként létező képek pontos és konkrét alakot ölthessenek.

kep2_1.jpg

A rider jelentésével többé-kevésbé minden színházzal foglalkozó ember tisztában van, de Zoli előadásán megtudhattuk, melyek azok a pontok, amiket egy produkció technikai leírásának mindenképpen tartalmaznia kell. Szükséges felsorolni az összes technikai igényt, amik az előadás színpadra állításához szükségesek, beleértve a hangosításhoz és világításhoz szükséges mikrofonokat, lámpákat stb. Annál jobb egy rider, minél részletesebb, így elkerülhetőek a befogadóhely és a produkció közötti esetleges félreértések.

img_20180508_092703.jpg

Független produkciók létrehozása esetében egy technikus sajnos csak a főpróbahét környékén tud bekapcsolódni szorosan a próbafolyamatba, és általában nincs ott a díszletterv elfogadásánál. Ez azért jelent hátrányt a közös munkafolyamat során, mert nem tudja előre jelezni az esetleges technikai problémák felmerülését, például a díszlet megvilágítását akadályozó és nehezítő elemek beépítését. Ezért is hangsúlyozta Zoli a stábon belüli kommunikáció és a szakértelem fontosságát.

kep1.jpg

Egy rendezőnek nem kell értenie a lámpákhoz, a fénytervezéshez, de el kell tudnia mondani, mit szeretne látni, illetve milyen érzetet akar kelteni a nézőkben, a többit rábízhatja a technikusára. Tapasztalatai alapján elmondta, mennyire fontos a legapróbb részletekbe menő kommunikáció mellett a produkció létrehozását segítő emberek motivációjának felkeltése, ami a közös, kreatív gondolkodást segíti elő.

A modul második felében a titánok tanácsot kérhettek a saját projektjük technikai igényeit illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://titaniumprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5413904256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása