TiTÁNIUM

V. TITÁNium Színházi Projekt - Színészegyeztetés és Jogdíjak

2018. április 17. - TiTÁNIUM

dsc_5448.JPG

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Mattyasovszky Bence, a Katona József Színház adminisztratív igazgatója tartotta a Színészegyeztetés modult a titánoknak.

Elárulta, hogy a színházak két hónapra előre készítik a havi műsorukat, tehát márciusban zajlik a júniusi egyeztetés. Ennek a kiharcolása azért volt fontos, mert így csökken a színészek kiszolgáltatottsága. Kiemelte a színészek felelősségét abban, hogy időben tájékoztassák az illetékeseket a magánjellegű és egyéb elfoglaltságukról. Természetesen az egyeztetés során igyekeznek tekintettel lenni családi eseményekre is.

img_20180329_102348.jpg

Legelső lépésben, az ún. műsor-értekezleten a jelenlévő értékesítésvezető, a színház igazgatói, a műszaki vezető, a színpadmester és egy színész megállapodnak a megvalósíthatónak tűnő előadásszámokban, és összeállítanak egy modell-műsort. Ez egy héttel a híres titkári értekezlet előtt történik, ahol is a művészeti titkárok tájékozódnak egymás között a színészek ráéréseiről. A titkárnak ezután három hete van lezárni a műsort, ha nem teszi, elveszíti az elsőbbségét, ami az időbeliségen és a társulati tagságon alapul. Minden esetben jelezni kell a változásokat, és meg is kell erősíteni az eddig megbeszélteket. Ezután küldik a titkárok a kikérőket, amiben „elkérik” a színészeket egy-egy produkcióra. Létezik az ún. keretegyeztetés, főleg a független társulatok esetében. Ez az a jelenség, amikor a titkár úgy tud leegyeztetni egy színészt, hogy az adott előadásban játszó kolléga ráéréseit kéri el, és ezzel kizárja azokat a napokat, ami senkinek nem lehet jó.

img_0230.jpg

Április 11-én dr. Rihay-Kovács Zita visszatérő mentorunk, a FESZ (Független Előadó-Művészeti Szövetség) ügyvezető titkára, a Manna Produkció és a Nézőművészeti Kft. munkatársa örvendeztette meg a titánokat a jogdíjakról és szerzői jogi ismeretekről szóló moduljával. Elöljáróban megjegyezte, mielőtt bármit elkezdenénk előkészíteni egy produkció lebonyolításához, fontos, hogy elintézzük, de legalább kezdjük el intézni a szerzői jogokkal kapcsolatos tennivalókat. Felhívta a figyelmet, hogy mindenképp dokumentáljuk a történéseket, mert vitás kérdésben ezzel bizonyíthatjuk a jogszerűséget.

Előfordulhat, hogy nem sikerül felvenni a szerzővel a kapcsolatot, ebben az esetben próbálkozhatunk jogvédő irodákkal (Artisjus, Hofra, Theatrum Mundi), akik közvetítenek a szerző és a produkció között. Amennyiben jogtalanul használunk egy művet, és ez ki is derül, a szerző nyilvános elégtételt kérhet, illetve abbahagyásra kötelezhet.

Zita kiemelte azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a szerzői jogi védelem a szerző halálától számított hetven évig áll fenn.

Gyakori tévhit, hogy van a 15s-es szabály, illetve nem számít, hogy teljesen áthangszereltük a zenét és átírtuk a szöveget, akkor is el kell indítani a jogdíjak lebonyolítását. Így van ez egy táncelőadás esetében is, habár nem szólalnak meg a táncosok.

Érdemes segítséget kérni jogtanácsostól, illetve tájékozódni lehet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (www.sztnh.gov.hu) weboldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://titaniumprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5813841936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása