TiTÁNIUM

6. Modul: Színészegyeztetés

2017. április 27. - TiTÁNIUM

dsc_0206.JPG

A színészegyeztetés szövevényes rendszeréről és szokásjogáról a Katona József Színház adminisztratív igazgatója, Mattyasovszky Bence és (többek között) a Füge Produkció egyeztetője, Kiss Réka Judit mesélt a titánoknak.

A színészegyeztetést úgy kell elképzelnünk – kezdte Bence – mint egy hatalmas molekulát ezernyi apró részecskével, s ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon, vagyis hogy színházi műsorok álljanak össze, a legfontosabb a kompromisszumkészség: hiszen van – fűzte tovább a gondolatot Réka – amikor célszerű bizonyos előjogokról lemondani annak érdekében, hogy mások haladni tudjanak a programjukkal.

dsc_0216.JPG

A jelenlegi egyeztetési folyamat alapvetően társulati működési rendre épül, azaz az anyaszínház megkérdőjelezhetetlen elsőbbséggel rendelkezik. A sorrendiségben meghatározó tényező az időbeliség, vagyis a korábbi felkérés, szerződéskötés időpontja, ami nem biztos, hogy egyezik a bemutató dátumával. Akadnak kivételek, melyek felülírhatják a prioritási rendet, ilyen például – az időben bejelentett! – külföldi fesztiválmeghívások és vendégjátékok, illetve az A-kategóriás belföldi színházi szakmai fesztiválok (pl. DESZKA, VIDOR, POSZT).

A művészeti titkárok feladatának megkönnyítésére és meggyorsítására szolgál a havi rendszerességgel, mindig másik színházban megtartott titkári értekezlet, melyen rapid-randiszerűen tárgyalnak egymással a színházak munkatársai. Az egyeztetés ezután e-mailben és telefonon folytatódik, mindig szükséges a visszaegyeztetés, illetve a hivatalos kikérők kiküldése az elsőbbséggel rendelkező színházaknak.

dsc_0204.JPG

Bencétől megtudtuk, hogy volt már korábban próbálkozás az egyeztetés „automatizálására”, azonban hamar kiderült, hogy mint sok más munkában, itt is nagyon fontos az emberi tényező, hiszen a művészeti titkároknak nincs kőből a szívük, így ha tehetik, természetesen figyelembe veszik a színészek magánjellegű – családi – kéréseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://titaniumprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr3712458953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása