TiTÁNIUM

Varsányi Péter A megtorlás napjáról

2017. május 03. - TiTÁNIUM

peti_portre_ff.jpg

Varsányi Péter készülő előadása Elliot Rodger, a huszonkét éves Santa Barbara-i tömeggyilkos történetén keresztül szembesít minket társadalmunk kegyetlen, kirekesztő mivoltával. Lássuk Peti motivációját, céljait és terveit az előadással!

1. Mi a motivációd? Miért pályáztál ezzel a projektterveddel?
Kettős motivációm volt. Nekem fontos, hogy a színház ne csak az alkotókra, hanem a nézőkre is közvetlen hatással legyen, képes legyen formálni őket és így a társadalmat. Erre elsősorban a fiataloknak szóló előadások képesek, mert az ebben az életkorban látott előadások hatványozott személyiségformáló erővel bírnak. A TIE (Theatre in Education) műfaja, mivel a nézőt bevonja, közvetlenül szólítja és szólaltatja meg, különösen alkalmas erre. Ezt a színházi műfajt eddig csak nézőként ismertem, most szeretném alkotóként is megélni.
A másik motivációm maga az anyag volt, amire egy évvel a pályázat előtt találtam rá, és azóta nem ereszt. Elliot Rodger, a huszonkét éves Santa Barbara-i tömeggyilkos önéletrajza minden szépirodalmi műnél hitelesebben beszél társadalmunkról. A társadalom hierarchikus és kirekesztő mivolta, a környezetünk lelki fejlődésünkre gyakorolt hatása, a saját szexualitásunkkal való birkózás, a különböző függőségek és a hamis önkép építése mind olyan téma, ami jelen van a fiatalok életében, és amiről nehéz, de szükséges beszélni.

dsc_2416_2.JPG

2. Mi a célod az előadással?
Eddigi rendezéseimnél mindig úgy dolgoztam, hogy a próbafolyamat előtt megfogalmaztam a saját véleményemet a témáról, aztán ezt az alapállítást igyekeztem következetesen képviselni és a színház nyelvén megfogalmazni. Elliot Rodger története azonban annyira összetett és annyira különböző véleményeket és indulatokat vált ki a társadalomból, hogy bármilyen saját vélemény ábrázolása gyengítené az előadás igazságát és hitelességét. Azt szeretném, hogy a résztvevő nézők párbeszédet kezdjenek azokról a történet által felvetett témákról, amikről a felnőtt társadalom nem, vagy nem jól beszél velük. Vizsgáljuk meg együtt a történet összes szereplőjének igazságát, és a tragédiában való lehetséges felelősségüket.

3. Kiket akarsz megszólítani?
Az előadást elsősorban a 16-19 éves középiskolai korosztálynak szánom, akik Elliot Rodger identitáskeresésében könnyen magukra vagy környezetükre ismerhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://titaniumprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr2512476881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása