TiTÁNIUM

Szivák-Tóth Viktor: TIKK

2017. február 14. - TiTÁNIUM

kb35_tikk.jpg

KB35 Inárcs - FÜGE - MU Színház: TIKK

Tikk? A pszichiáterek szerint ezeknek a nagyon elterjedt, sokakat érintő, úgynevezett „rossz szokásoknak”, illetve kényszermozgásoknak a többségét a belső feszültség hívja elő. A tikk egy tünet, jelen esetben egy társadalomé, mely olykor nevelési célokban, oktatási elvekben határozza meg magát.

A TIKK egy gimnáziumi tantestület „stratégiai hosszú hétvégéjét” követi végig az eldugott kulcsos-házba való megérkezéstől a tankerületi igazgató betoppanásáig. Erre az alkalomra csak félig-meddig önszántukból, nagyobb részt központi utasításra került sor, az intézményfenntartó TIKK ugyanis elvárja a gimnáziumtól, hogy a köznevelés átszervezéséhez igazodva alakítsa ki profilját, szakmai hitvallását. A kidolgozandó arculat szerint az iskolák a „kultúra végvárai”, hiszen, ahogyan a hivatalos jelszó is megfogalmazza: „A barbarizmust mi állítjuk meg!”

Az eldugott kulcsos-házban az oktatás-nevelés célját és értelmét keresve, tanítási helyzeteket modellezve, csapatépítő és stratégiai tréningek során átbukdácsolva, már-már osztálykirándulásokat megidéző hangulatban közösen eltöltött pár nap az önállóság próbája is: mi történik egy csapat összezárt felnőtt emberrel, ha a gondviselő állam távol van?

A helyzet A legyek uráéhoz hasonló, könnyen lehet, hogy a történet kimenetele is. A belső konfliktusok kiéleződése oda vezet, hogy az egyik kolléga a helyzetből kimenekülve nekivág a vadonnak, egy másik, kezdő kolléga a keresése közben tűnik el. A háttérben zajlik egy másik történet is: az igazgatóhelyettes ugyanis olyan sikeresen végzi a tréning dokumentációját, a „lepapírozást”, hogy a feltöltött dokumentumokat olvasva fellelkesült tankerületi igazgató is útnak indul, hogy személyesen gratulálhasson a testületnek. Amikor megérkezik, már csak egy utolsó mentő ötletre van idő.

Alkotók/A tanári kar tagjai:
Bálint Anett: Viki - testnevelés, egészségtan
Boda Tibor: Levente- filozófia
Fodor Éva: Réka- kezdő tanárként ének-zene
Fodor Katalin: Tanasszony
Gál Zsófia: Kata - magyar, volt ének-zene
Kiss Nóra: Mártika- igazgatóhelyettes
Kovács Anna: Laura- kémia, matek
Kovács Zoltán: Balázs- számítástechnika
Ordasi Gábor: Imre-igazgató
Szivák-Tóth Viktor: Botond- történelem, földrajz

Szakértő konzulens: Kovácsné Lapu Mária, Malik Gábor
Zene: Fodor Katalin
Mozgás: Zelei Péter
Jelmez: Kálmán Zsófia
Fény, hang: Presenszki Gábor, Presenszki Péter
Rendezte: Szivák-Tóth Viktor

Kritika:

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/5343/kb35-inarcs-fuge-mu-szinhaz-tikk/

A bejegyzés trackback címe:

https://titaniumprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8612258048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása